Onder een open hemel
bij dit monument
herleven weer de beelden
die door een ieder worden herkendStichting "Monument Doldersum"

Over de jongens

Christiaan van Tongeren

Geboren op 25 juni 1926 in Leiden.
Van beroep was hij kruideniersbediende bij Simon de Wit. Net als de andere vijf overleed hij op 8 september 1944. Christiaan is in oktober 1945 herbegraven op de begraafplaats Rhijnhof in Leiden. Het graf is in 1961 geruimd. .

Gerardus Marinus van Corstanje

Geboren op 31 januari 1926 in Loon op Zand/Waalwijk.
Hij kwam uit een gezin van 10 kinderen, 4 jongens en 6 meisjes. Na de lagere school ging hij werken als dozenmaker bij de schoenenfabriek van Van Haren in Waalwijk. Gerard ligt begraven op de katholieke begraafplaats in Wilhelminaoord.

David Oomens

Geboren op 31 mei 1926 in Den Haag.
David ligt begraven op de katholieke begraafplaats in Wilhelminaoord. We waren graag meer te weten gekomen over het gezin van David, maar helaas is dat de stichting niet gelukt. Wel heeft de stichting een brief van de moeder van David aan Roeland IJsselstein, waarin ze hem vraagt om een gesprek over hetgeen in Doldersum is gebeurd.

Wilhelmus Kloonen

Geboren op 25 april 1926 in Raamsdonksveer.
Hij was het 9e kind in een gezin van 14. Zijn vader was veldwachter en dus een bekend figuur in het dorp. Op het moment dat Wim werd opgeroepen voor de Arbeidsdienst had hij nog geen baan gevonden maar werkte hij af en toe bij de plaatselijke fietsenmaker. Zijn graf bevindt zich op de RK begraafplaats in Raamsdonksveer, op een gedeelte met oorlogsgraven.

Jan van Dijk

Geboren op 3 mei 1926 in Scheemda.
Hij had 5 zusters en 3 broers, was van beroep pijpenscheerder en werkzaam bij zijn vader op de steenfabriek. Zijn graf bevindt zich op de algemene begraafplaats in Vledder. .

Pieter Groenhuis

Geboren op 10 mei 1926 in Winschoten.
Pieter is ook begraven in Winschoten. Hij was de jongste van een gezin met 4 kinderen. Hij had 2 zussen, Zwaantje (1912) en Antje (1914) en een broer, Harm (1917). Pieter was in opleiding bij een bakker en zijn hobby’s waren mondharmonica spelen en het bestuderen van (de anatomie van) dieren in de encyclopedie. Hij is op 17 mei 1945 herbegraven in Winschoten.

Roeland IJsselstein

Geboren op 9 juni 1926 in Gouda. Overleden 23 november 1986 in Gouda.
Op 8 september 1944 heeft hij als enige de fusillade overleefd. Na de fusillade is Roel weer tot bewustzijn gekomen en zwaar gewond naar boer Oosterhof in Wateren gelopen. Deze boerderij is inmiddels afgebroken. De waarnemende huisarts, de heer Steenhuisen uit Appelscha, heeft daar de eerst hulp verleend. Vanaf daar is Roel naar het ziekenhuis in Assen gebracht. Na zijn herstel is hij van Assen naar Gouda gegaan. Roel IJsselstein is in Gouda getrouwd en heeft 5 kinderen gekregen.

Meer over Roelof IJsselstein kun je lezen op de website over Goudse Oorlogsslachtoffers.

Locatie

Stichting "Monument Doldersum" heeft de ANBI-status | RSIN 805080570 | © 2010 ABCproducties | Design by Twist Ontwerp en Advies