Onder een open hemel
bij dit monument
herleven weer de beelden
die door een ieder worden herkendStichting "Monument Doldersum"

Het verhaal

In de nacht van 7 op 8 september 1944 ontsnapten 21 jonge mannen uit het kamp van De Nederlandse Arbeidsdienst in Vledder. Dit was een instelling van het Duitse bestuur, en had als doel om jongens vanaf hun achttiende te laten werken op het land of in de bossen. De dienstneming was verplicht.

Ondergrondse schuilplaatsen
Door het verzet werden de 21 jongens ondergebracht in 4 ondergrondse schuilplaatsen in de buurt van Doldersum. 1van die schuilplaatsen werd op 8 september door de Duitsers ontdekt. Er zaten 9 jongens in verborgen. 2 werden in leven gehouden om mee te zoeken naar de andere holen. De andere 7 werden ter plekke  neergeschoten. 1 van de 7 overleefde, maar bleef de rest van zijn verdere leven gehandicapt.

Herdenking en onderhoud
Op de plaats van het gevonden hol, staat nu het monument. Stichting “Monument Doldersum”, wil deze gebeurtenis levend houden, en organiseert daarom iedere vierde mei een herdenking voor nabestaanden en belangstellenden.  Op 8 september is er een informele herdenking samen met groep 7/8 van basisschool De Hoekstee uit Vledder. De stichting verzorgt ook het onderhoud van het monument.

Het zijn:

Christiaan van Tongeren

Gerardus Marinus van Corstanje

David Oomens

Wilhelmus Kloonen

Jan van Dijk

Pieter Groenhuis

Graven

Op de begraafplaats van Wilhelminaoord zijn de graven van David Oomens en Marinus van Corstanje. In Vledder is het graf te vinden van Jan van Dijk. De andere jongens zijn niet in de buurt van het monument begraven.

Documentaire Klaas van Daalen

Documentaire over het verhaal van Klaas van Daalen, tijdens de opnames 92 jaar oud. Hij was één van de jonge mannen die op 8 september 1944 uit het arbeidskamp in Vledder vluchtte. Deze documentaire is gemaakt door Filmclub Take One uit Havelte en uitgezonden op RTV Drenthe op 4 mei 2019.

Onbekend Monument uit 1988

In 1988 ging het televisieprogramma Onbekend Monument over het oorlogsmonument in Doldersum. Een prachtig tijdsbeeld.

In gesprek met Klaas van Daalen

In juni 2016 is Hans Salverda van de Historische Kring Zorgvlied op bezoek geweest bij Klaas van Daalen. Klaas was toen in Vledder op vakantie. Het gesprek is vastgelegd op video. 

Locatie

Stichting "Monument Doldersum" heeft de ANBI-status | RSIN 805080570 | © 2010 ABCproducties | Design by Twist Ontwerp en Advies