Onder een open hemel
bij dit monument
herleven weer de beelden
die door een ieder worden herkendStichting "Monument Doldersum"

Oorlogsmonument tussen Doldersum en Wateren

Midden op het Wapserveld in Drenthe, staat een oorlogsmonument. Velen ontdekken de herdenkingsplaats toevallig wanneer ze door de prachtige omgeving fietsen. Anderen zoeken deze plaats bewust op, om hen te gedenken die hier vielen. Te gedenken dat we leven in vrijheid.

Zes jongens zijn hier neergeschoten
U vindt het monument tussen Doldersum en Wateren aan de Huenderweg, op de heide. In 1944 was hier bos. 21 jonge mannen vonden in dit bos een schuilplaats nadat ze zijn gevlucht uit een arbeidskamp. 6 jongens werden gevonden en dood geschoten door de bezetter. Iedere vierde mei herdenken wij dit. Maar ook de rest van het jaar is dit een plek die het waard is om even te bezoeken. Om stil te staan bij de verworvenheden van nu.

Indruk van de gedenkplaats

Boek van 1 van de ontsnapte mannen

Klaas van Daalen is 1 van de 21 ontsnapte jonge mannen. In dit boek vertelt hij over zijn jeugd, over schuilen in holen en onderduiken bij een boer in Drenthe. Maar het gaat ook over voetbal, zijn tijd als soldaat in Indonesië en over zijn huwelijk. U ontvangt dit boek door overmaking van
€ 12.50 op rekeningnummer NL98 RABO 0367 0891 65 t.n.v. Stichting Monument Doldersum o.v.v. 'Boek' en uw adres.

Volg ons op Facebook

Documentaire over Roel IJsselstein

Gouwenaar Hans Suijs raakte gefascineerd door het levensverhaal van Roel IJsselstein, de enige jongen die de fusillade overleefde. Hij maakte samen met Bas van Beukering een documentaire over Roel IJsselstein. Klaas van Daalen vertelt hierin over de periode dat zij in de bossen van Doldersum verbleven.

Lees hier meer over de jongens

Locatie

Stichting "Monument Doldersum" heeft de ANBI-status | RSIN 805080570 | © 2010 ABCproducties | Design by Twist Ontwerp en Advies